Dit was 2020

De 1e vergadering in coronatijd hielden we in de tuin van onze secretaresse. De vergadering werd geopend met het thema bezorgdheid. We lazen een gedicht hierover en kernzinnen hieruit waren: behoed ons voor bevroren ruiten van de ongevoeligheid, maar ook voor de beslagen ramen van de overbezorgdheid, zodat we een heldere kijk kunnen houden op de weg, die Jezus ons is voorgegaan.

"2020 was voor Voedselbanken niet altijd gemakkelijk"

We hebben ons in deze tijd allemaal bezorgd gemaakt om en voor mensen. Er waren zorgen om onze medewerkers, bezoekers, geliefden en onszelf. Als Voedselhulp zorgden we voor onze bezoekers door hen te blijven geven wat ze zo hard nodig hebben. Dit bleek niet altijd gemakkelijk. Ook in het nieuws werden de Voedselbanken met enige regelmaat genoemd. Er waren zorgen over de aanlevering van producten, de grote toestroom van cliënten en het aantal beschikbare vrijwilligers.

Werkwijze tijdens corona

Bij Voedselhulp Nunspeet hebben we nagedacht over onze werkwijze tijdens de coronacrisis. We wilden een veilige omgeving voor zowel onze medewerkers als onze cliënten. Daarom hebben wij in 2020 het een en ander aangepast. Zo richten we sinds de coronacrisis niet meer onze gebruikelijke winkel in, maar verdelen we alle producten over tassen. Deze kunnen de cliënten gevuld met producten meenemen. De week erop kunnen ze de lege tas mee terugnemen.

Normaal is er bij de Voedselhulp ook tijd en ruimte voor een goed gesprek en ontmoeting onder het genot van een kop koffie. Helaas kon dit tijdens de coronacrisis niet. Ook de intakegesprekken en evaluaties hebben we sinds vorig jaar maart niet kunnen doen. Gelukkig kunnen we dit per 1 juli weer oppakken, dankzij de ontvangst van een prachtig plexiglazen scherm.

Nunspeet kwam in actie

De toevoer van producten bleef een spannend onderwerp. De producten van enkele vaste leveranciers nam af, maar tegelijkertijd zagen we dat Nunspeet in actie kwam. We werden stil van iedereen die met ons meedacht. Dit varieerde van giften van particulieren en kerken, boodschappenbonnen, acties van bedrijven en scholen en voedsel van restaurants en sportkantines. Wat fantastisch! Al het voedsel ging uiteraard naar onze cliënten en van alle giften kochten we extra voedsel.

"We werden stil van iedereen die met ons meedacht"

Complimenten van onze cliënten

Van onze klanten hoorden we dat ze het kopje koffie en het praatje met de vrijwilligers erg missen. Toch gaven ze aan dat ze het nog steeds fijn vinden bij ons. Een klant gaf aan: “De creativiteit van jullie is bijzonder in het ‘nieuwe normaal’. De gezelligheid en de sfeer is niet veranderd”. We zijn erg blij om dat te horen! Ook van andere klanten kregen we complimenten:

“Jullie hebben het echt goed gedaan. Ook met de maatregelen. Ik ben heel echt blij.”

“Het is altijd gezellig bij de deur. Altijd even vragen hoe het gaat.”

“Ondanks corona kan het nog steeds doorgaan. Super bedankt voor alles.”

“Zeker goed werk. Ik ben er heel blij mee.”

“Wij zijn altijd weer verrast door de inhoud van onze tassen.”

“Jullie zijn altijd vriendelijk en belangstellend.”

“Fijn dat de Voedselhulp er steeds was. Knap hoe jullie het doen. Het contact met jullie is warm.”

“We vinden het hier fijn en geweldig.”

“Elke week gezellig en fijne vrijwilligers.”